Barska rivijera

Područje Barske rivijere smešteno je u jugoistočnom delu Crne Gore na obali Jadranskog mora i obuhvata površinu od 505km². Dužina obale iznosi 46 km od čega su 9 km plaže karakteristične po velikoj razuđenosti. Klima se odlikuje dugim, toplim i sušnim letima, a blagim i kišovitim zimama.
Pored Bara koji predstavlja najveći turističko-nautički centar, tu je Sutomore, Čanj, Virpazar koji je poznat kao početna stanica za krstarenje po Skadarskom jezeru. Plaže su uglavnom prekrivene peskom, sa dosta četinarskih šuma koje su dobro skrovište od vrelog letnjeg sunca.
Zaštitni znak ovog područja su maslinjaci, a posebno je atraktivna manifestacija “Dani masline” koja se održava svake godine u decembru mesecu. Ovo područje je poznato po multinacionalnoj i multikonfesionalnoj strukturi stanovništva sa izgrađenim standardima tolerancije u međuljudskim odnosima.

DESTINACIJE:

• BAR

Područje barske općine nalazi se na jugu Crne Gore, između Jadranskog mora i Skadarskog jezera, predstavlja dio povijesne regije Dalmacije, uokvireno je budvanskom, cetinjskom i ulcinjskom općinom, dok je sam grad Bar na 42″ 6′ zemljopisne širine i 19″ 6′ zemljopisne dužine, uz nadmorsku visinu od četiri metra. Barsko kopneno područje ima površinu od 506 km2, a s pripadajućom vodenom površinom Skadarskog jezera od 128 km2 (od albanske granice do Poseljana) zauzima ukupan prostor od 633 km2. Bar je od Otrantskih vrata udaljen samo 180 km zračne linije, a pošto je preko Otrantskog zaljeva povezan sa srednjim i istočnim Mediteranom i lukama svih kontinenata, ima kraće i neposrednije veze sa svim pristaništima na obalama Sredozemnog mora, u odnosu na bilo koju luku na istočnoj obali Jadrana.

Najviša točka općine je vrh planine Rumije, na nadmorskoj visini od 1593 m. Barska općina ima 83 naselja i oko 50.000 stanovnika. Podijeljena je u dvanaest mjesnih zajednica. Bar je poznat po multietničnosti. Njegovo bogatstvo čini 25 nacionalnosti koje naseljavaju ovaj prostor. Bar ima prosječno 270 sunčanih dana tijekom godine i spada među najsunčanija mjesta južne Europe. Klimu obilježavaju duga i topla ljeta, a srednja godišnja temperatura iznosi 15,5°C, u srpnju 23°C, a siječnju 10°C.

Bar se nalazi na samo 75 km od glavnog grada Crne Gore, Podgorice, a na udaljenosti od po 70 km, nalaze se dvije zračne luke – Podgorica i Tivat. Bar je veza Crne Gore sa svijetom, jer je granična općina, koja je Jadranskim morem vezana s Italijom.

• ŠUŠANJ

Šušanj se nalazi na obali Jadrana između Sutomora i Bara. Šljunkovita plaža, duga dva kilometra, oivičena je borovom šumom. Mediteranska klima, morski vazduh i borova šuma pogodni su za lečenje reumatskih i bolesti disajnih organa.

• ČANJ

Čanj je malo turističko mesto smešteno između Bara i Budve; tačnije Petrovca, sa predivnom šljunkovitom plažom dužine 1200 m. Zbog lepote šljunka kojom je prekrivena, plaža je dobila ime Biserna Obala. Izolovano od glavnih saobraćajnica nudi uslove za prijatan i bezbedan odmor.

• DOBRE-VODE

Na 8 km od Bara nalazi se naselje Dobre Vode sa peščanom plažom Veliki Pijesak koja zbog čistoće vode i velikoj prisutnosti sumpora spada u plaže I kategorije (dužine 480m, prosecne širine 29 m). Pruža pogled na nezaboravan zalazak sunca i prelepu boju mora po čemu je ona posebno poznata. Dobre Vode se jos nazivaju i ” vazdušna banja “zbog ukrštanja različitih vetrova koji duvaju sa planine i mora, koji su posebno pogodni za osobe koje pate od astme, bronhitisa i drugih respiratornih oboljenja. Dobre Vode su najveće turističko mesto u ovom delu crnogorskog primorja. Idealno je mesto za odmor , pogotovu porodica sa decom. Medjutim, ni mladja populacija nece ostati ravnodusna, jer ima lokala i diskoteka za izuzetan noćni provod.

• SUTOMORE

Sutomore je jedno od najpopularniji mesta na Crnogorskoj obali. Planinski lanci u pozadini, široka peščana plaža i otvoreno more su stvorili klimu kakva se samo može poželeti, i ovde sezona traje od maja do oktobra. Sutomore pripada opštini Bar koja obuhvata preko 30 kilometara obale. Osim Ratca od ostatka nekadašnje kulture nalazimo crkvu Svete Petke u Spičanskom polju. Ovde je i tvrdjava Haj Nehaj koja je izgrađena za vreme Mletačke Republike i za duži vremenski period važila kao neosvojiva tvrdjava. Sutomore je odličano mesto za odmor. Plaža je lepo ogranizovana, a voda je čista. Uz plažu postoje brojni restorani, kafići, prodavnice.

• UTJEHA

Malo živopisno turističko mjesto Utjeha nalazi se u najjužnijem dijelu Barske rivijere. Ušuškano u zaliv obrastao maslinama, nazvan Uvala Maslina, ovo mjesto skriva jednu od najljepših plaža u Crnoj Gori.
Utjeha se nalazi u blizini Bara (14 km), na svega 1 sat vožnje od oba crnogorska aerodroma: Podgorica i Tivat. Utjeha je okružena maslinjacima, čija stabla su stara više od 1.000 godina. Miris maslina pomiješan sa vazduhom u ovom priobalnom mjestu čini Utjehu nekom vrstom vazdušne banje. Utjeha je veoma posjećena tokom ljetnje sezone.
Obala je uglavnom stjenovita sa skrivenim , usamljenim šljunkovitim plažama. Glavna plaža je duga 800 m, opremljena svim neophodnim sadržajima: suncobrani, ležajke, café barovi i restorani, sportski tereni i igrališta za djecu. More ima jedinstvenu tirkiznu boju vode, zahvaljujući brojnim izvorima slatke vode koji se ovdje ulivaju. Samim tim i podvodni svijet u ovom dijelu Jadranskog mora je raznovrstan, tako da je Utjeha veoma artraktivno mjesto za ronioce.
Vidikovac ili takozvana „ Hladna Uvala“ je drugo veoma lijepo i živopisno mjesto u Utjehi. Poznato je po brojnim izvorima hladne, slatke vode koji pružaju efekat hidroterapije. Poznato je da kupanje u takvoj vodi liječi sve vrste hroničnih bolesti. U svakom pogledu, Utjeha je idealno mjesto gdje možete odmoriti i poboljšati svoje zdravlje.
Utjeha je razvijeno turističko mjesto, sa dobro organizovanim javnim prevozom, parkinzima i taxi stanicama. Turisti mogu uživati u brojnim café barovima, restoranima i noćnim barovima.

2923 views
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail