Bokokotorska rivijera

Područje Barske rivijere smešteno je u jugoistočnom delu Crne Gore na obali Jadranskog mora i obuhvata površinu od 505km². Boka, ili Bokokotorski zaliv, jedan je od najlepših zaliva na svetu, „biser Jadrana“. Ovo predivno mesto Crne Gore smestilo se u njenom jugozapadnom delu, ispod litice Lovćena i Orjena. Prkosi svojom lepotom i ostavlja bez daha svakog ko je zakoračio na njeno tlo ili samo „bacio pogled“ na najveći i najlepši fjord Mediterana.
Boka Kotorska ima slavnu i bogatu istoriju, a proslavili su je pomorci, majstori, iskusni graditelji, ali i brojni umni ljudi. Koračajući ulicama bokokotorskih gradova, svaki korak ličiće na hod kroz istoriju: ovde ćete videti kako se praistorijsko doba, ilirsko doba, antičko doba, gotika, renesansa, barok, prelivaju u savremeni život i traju zajedno.
Bokokotorski zaliv podeljen je na četiri manja: hercegnovski, risanski, kotorski i tivatski. Tu postoji sedam ostrva: Sveti Đorđe, Gospa od Škrpjela, Ostrvo Vavedenje, Mamula, Gospa od Milosti, Sveti Marko, Ostrvo Cvijeća. Kao prelepa biserna ogrlica na obali Boke Kotorske nižu se mali gradovi, neverovatne lepote i impresivne arhitekture. Pored ovih ostrva, čija se lepota retko viđa, u Boki postoje i veća naselja, a samo neka od njih, verovatno i najpoznatija, su: Kotor, Herceg Novi, Igalo, Tivat, Kumbor, Njivice, Risan, Perast, Ljuta…

Područje Boke Kotorske bogato je prirodom, posmatra se kao jedna geo-morfološka i biljno-geografska celina. Pod uticajem je sredozemne, ali i planinske klime, koje zajedno prouzrokuju posebnu vrstu submediteranske klime, drugačiju od one koja vlada u ostalim delovima crnogorskog primorja. Ono što karakteriše Boku je rano proleće: dok na vrhovima okolnih planina gledamo sneg, duž obale Boke beremo mediteransko bilje.
Ako se može navesti neka mana ovog mesta, moglo bi se reći da je to što je ovaj region poznat po najvećoj prosečnoj količini padavina u Evropi. Ali, zahvaljujući dobroj klimi i dovoljnoj količini padavina, duž obale bokokotorskog zaliva raste mediteransko, kontinentalno i egzotično bilje: palme, masline, narandže, limun, oleanderi, mimoze…

DESTINACIJE:

• DOBROTA

Dobrota je jedno od mesta na kojem je još uvek moguće videti sav sjaj nekadašnje Boke i drevnog Kotora, iz vremena kada su jedrenjaci plovili svetskim morima, pronoseći slavu ovih krajeva i donoseći mnoga bogatstva ovdašnjim pomorskim kućama. Dobrota je smeštena u neposrednoj blizini Kotora sa pogledom prema Vrmcu i Prčnju. Ovo je najnaseljenije mesto u opštini Kotor, a proteže se od grada Kotora, sa kojim je povezan na jugu, sve do naselja Ljuta i istoimene reke na severu.

• KOTOR

Kotor je grad i opština na obali Bokokotorskog zaliva u Crnoj Gori. Grad ima oko 1 333 stanovnika, a opština Kotor 23 000 stanovnika (2003).
Stara mediteranska kotorska luka, okružena impresivnim gradskim zidinama, je vrlo dobro sačuvana i pod zaštitom je UNESKO-a, kao svetska kulturna baština. Između 1420-1797 Kotor je sa okolinom pripadao Veneciji pa je venecijanski uticaj ostavio trag na gradskoj arhitekturi. Kotorski zaliv (Boka Kotorska) jedan je od najdubljih i najdužih zaliva na Jadranskom moru pa se često naziva najjužnijim fjordom Evrope. Litice Orjena i Lovćena koje natkriljuju grad predstavljaju jedan od najveličanstevnijih predela na Mediteranu.
Poslednjih godina sve je veći broj turista koje privlače kako prirodna lepota Boke Kotorske tako i sam stari kotorski grad.

• PRČANJ

Prčanj je naselje na istočnoj obali poluostrva Vrmac, naspram Dobrote, a nalazi se u Boki Kotorskoj, najlepšem zalivu južnog Jadrana. Prčanj je udaljen 8 km od starog grada Kotora koji je pod zaštitom UNESCO-a. Staro naselje pomorskih kapetana Prčanj, je od 1920. godine odlukom kraljevske vlade proglašen za prirodno klimatsko lečilište. Morska voda u zalivu je svrstana u I i II kategoriju čistoće. Srednja godišnja temperatura vazduha u Prčnju iznosi 15,2C. Vazdušna strujanja iznad zaliva utiču na biljni svet i vode, obogaćujući vazduh jonima, pre svega halogena i drugim hemijskim supstancama koje sadrži morska voda. Isparenja eteričnih materija pomešana sa isparenjima morske vode obogaćuju atmosferu mineralima i jonima čije je pozitivno dejstvo na respiratorni sistem medicinski potvrđeno. Vazdušna strujanja iznad zaliva utiču na biljni svet i vode, obogaćujući vazduh jonima, pre svega halogena i drugim hemijskim supstancama koje sadrži morska voda.

• TIVAT

Tivat se nalazi u centralnom delu Bokokotorskog zaliva, ispod lovćenskog ogranka Vrmca (710m), koji se proteže severoistočnom stranom grada. Sa južne strane širi se prostrano polje na kojem je aerodrom. Sa zapadne strane je poluostrvo Luštica, obraslo maslinama. Na severozapadu vijuga Zaliv koji svojim jedinstvenim izgledom osvaja svakog posetioca. Geografsko-klimatski uslovi i lepote prirode svrstavaju Tivat u veoma privlačna turistička mesta. Ovdje je more čisto, vazduh okrepljujuće blag; tu je večno zelena vegetacija: masline, kiparisi, palme, lovorika, mirta, limuni, narandže koje dozrevaju u cvetu, i drugo tropsko bilje. U Tivtu cveta cveće tokom cele godine: oleanderi, mimoze, kamelije, ruže, narcisi, zumbuli; uoči proleća cvetaju bademi, dženerike i druge voćke. Gradski park u Tivtu spada u red najvećih i najlepših u Boki sa raznovrsnim stablima koja su pomorci donosili iz raznih krajeva sveta. Izleti, sportske, zabavmo-folklorne i druge priredbe upotpunjuju ugodan boravak. Arheološki nalazi upućuju da je ovaj kraj bio nastanjen u praistoriji. Mnoge iskopine jasno pokazuju da su se na mestu današnjeg Tivta nalazila staro-grčka i rimska naselja. Danas je Tivat moderna turistička destinacija, koju turisti posećuju tokom cele godine. Jedna od najvećih atrakcija ovog grada jeste Porto Montenegro, marina u koju svojim jahtama uplovljavaju mnoge svetske poznate ličnosti.

2591 views
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail