Halkidiki – Kasandra

Kasandra je zapadno poluostrvo Halkidikija ili “prvi prst”, kako ga mnogi zovu. Ukoliko želite da svoj odmor provedete aktivno, porodično, ukoliko želite da budete vidjeni, ako ste mladi i zaljubljeni, onda je Kasandra sa letovalištima Pefkohori i Hanioti, pravo mesto za Vas. Nepregledne peščane plaže, kristalno bistro, čisto i toplo more, živopisna letovališta, tradicionalna sela, bogat noćni život, blizina Soluna, prijatne taverne i pristupačne cene, nesumnjivo daju prednost Kasandri nad mnogim drugim mestima za odmor.

Halkidiki je poluostrvo u Egejskom moru, u sastavu Grčke, pokrajina Egejska Makedonija. Poluostrvo se nalazi u južno od Soluna.
Halkidiki je nalazi u severnom delu Egejskog mora. Jedina veza sa kopnom je sa severne strane.
Halkidiki je za uslove Grčke veliko poluostrvo. Prostire se na preko 3000 km². Oblikom je veoma razuđen u južnoj polovini i tu se obrazuju tri manja poluostrva: Sveta gora ili Atos na jugoistoku, Sitonija na jugu i u sredini i Kasandra na jugozapadu. Između prva dva poluostrva nalazi se Svetogotski zaliv, a između dva zadnja Toronski zaliv.
Egejsko more u delu oko Halkidikija je prijatno i blago, povoljno za razvoj morskog turizma, klima je sredozemna.

DESTINACIJE:

• PEFKOHORI

Pefkohori je turističko naselje u Grčkoj na poluostrvu Kasandra (poznatija kao prvi prst) na Halkidikiju, opština Kasandra, oko 100 km od Soluna sa pogledom na zaliv Toroneos. Duž celog Pefkohorija se proteže šetalište pored mora, koje u večernjim satima postaje centar zbivanja sa brojnim radnjicama sa suvenirima, tavernama, restoranima, a preko dana promenada duž prelepe peščane plaže. Plaža je dugačka, sredjena, sa postepenim ulaskom u more, što ovo mesto čini i rajem za porodice sa decom.
U letovalištu se nalazi mnoštvo hotela, rent a car agencija, supermarketa, prodavnica, ambulanta, apoteka, pekara i pošta.

• HANIOTI

Hanioti je poznato grčko letovalište smešteno na unutrašnjoj strani poluostrva Kasandra u okrugu Halkidiki. Nalazi se na oko 100 km od Soluna i predstavlja jedno od najlepših turističkih mesta „prvog prsta“ Halkidikija. More u zalivu Toroneos je čisto i toplo.
Mesto svojim posetiocima nudi i veliku peskovitu plažu, oivičenu parkom punim zelenila, koji pruža prijatnu hladovinu u vrelim letnjim danima
Pored mogućnosti za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, dobra je ponuda za bavljenje raznim sportovima na vodi. U centru mesta nalazi se veliki trg pun zelenila, na kome život traje do kasno u noć. Centar zbivanja je glavni gradski trg od koga se zvezdasto šire male ulice prepune suvenirnica, prodavnica, taverni, restorana, picerija, kafića, barova, tradicionalnih grčkih restorana i objekata za zabavu. U mestu postoji ambulanta, apoteka, mnoštvo hotela, rent a car agencija, dobro snabdeveni supermarketi, poslastičarnice i pekare.

• POLIHRONO

Na 98. kilometru jugoistočno od Soluna nalazi se letovalište Polihrono, smešteno u kristalno čistom zalivu Toroneos, okruženo bujnom mediteranskom vegetacijom. Ima veliku peščanu plažu sa postepenim ulaskom u more, naročito pogodnu za decu. Na plaži postoji mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki kao i velika ponuda za bavljenje sportovima na vodi.
U mestu postoje ambulanta, apoteka, te mnoštvo supermarketa, hotela, taverni, kafića, barova, pekara, picerija i rent a car agencija.

• SIVIRI

Siviri se nalazi na oko 100km od Soluna, u malom zalivu iznad koga se prostire bujna mediteranska šuma. Mesto karakteriše duga peščana plaža i čisto more. Na šetalištu koje se prostire duž mora se nalaze brojni kafici, barovi na plaži, taverne, poslastičarnice, suvenirnice. U Siviriju postoji veliki supermarket Masoutis. U južnom delu mesta, odmah u produžetku šetališta se nalazi nekoliko skrivenih peščanih plaža. Letnji festivalu Kassandra koji obiluje kulturnim sadržajima, predstavama i koncertima je atrakcija koja se vezuje za ovo mesto.

• SKALA FURKA

Fourka(Furka) se nalazi na zapadnoj strani poluostrva, na 105 kilometra od Soluna, sastoji se iz dva dela, starog sela Furka udaljenog 3 km od obale I obale Furke koja je klasicin turisticki centar sa plazom (SKALA FOURKAS) . Prelepa peščana plaža Furke je jedna od najdužih na Kassandri.

• NEA SKIONI

Nea Skioni se nalazi na zapadnoj obali Kassandre, i sa istočnom obalom i letovlaištima Hanioti i Pefkohori je povezan putem koji preseca poluostrvo na pola. Od Soluna je udaljen oko 100 kilometara, i najjedinostavnije se stiže preko Haniotija.
Ribarsko selo Nea Skioni ima osnovne sadržaje za porodični turizam. Ima par kafića, nekoliko ribljih restorana, kratko šetalište i mali trg sa fontanom. Postoji jedan mini market, i nekoliko prodavnica raznolike robe. Poznato je po svojoj luci, u koju ribarski brodovi dovlače svež ulov.
Plaža je peskovita, sa laganim ulaskom u vodu i sa par kafića koji na plaži imaju svoje ležaljke i suncobrane.

• KALITEA

Kalitea se nalazi na 90km od Soluna i jedno je od najpoznatijih letovališta Severne Grčke. Mesto je poznato po lepim peščanim plažama, tirkiznoj boji vode, kafićima na liticima sa kojih se pruža nezaboravan pogled na zaliv Toroneos i poluostrvo Sitoniju. Kalitea je najpoznatije mesto na Halkidikiju za noćni provod sa brojnim barovima i noćnim klubovima koji se nalaze van rezidencijalnog dela mesta. U Kalitei se nalazi i veliki broj prodavnica, taverni, poslastičarnica, pekara, radnji koje prodaju kožu i krzno, suvenirnica, marketi Masoutis i Marinopoulos, banke i bankomati, rent-a-car, taxi stanica. U mestu takođe postoji apoteka i privatna lekarska ambulanta. Idealno mesto za avanturiste, mlade i one koji se tako osećaju.

• NEA FLOGITA

Nea Flogita leži na zapadnoj obali Halkidikija. Udaljena je oko 50 km jugoistočno od Soluna i na oko 7 kilometara od Nea Mudanje. Nea Flogita je bogata zelenilom, ima dugu peščanu plažu i tirkizno bistro more. Iz mesta se pruža fantastičan pogled na zaliv Thermaikos i po vedrom vremenu na planinu Olimp. U samom centru je prelepi park sa fontanom i divnim ambijentom za šetnju i klupanma. Laganom šetnjom peške može se stići do obližnjeg Dionisiusa i Nea Plaje sa kojom je Nea Flogita spojena. Mesto se nalazi na samom početku račvanja za Kasandru, Sitoniju i Atos. Autobuske linije lokalnog saobraćaja su naročito leti veoma česte ka Solunu i Halkidikiju.

• NEA POTIDEA

Nea Potidea je jedno od najlepših mesta na Halkidikiju, prvo letovalište na Kasandri, udaljeno oko 60 kilometara od Soluna. Izgrađeno je na mestu gde je potez zemlje tako uzak da je prokopan kanal koji povezuje zaliv Thermaikos na zapadu sa zalivom Toroneos na istoku. Dva kilometra severno od istočnog kraja kanala Nea Potidee nalazi se velika peskovita plaža. Ona može biti idealno mesto za potpuni odmor i mir, čak i kada su veće gužve vikendom. Istovremeno, za one koji traže aktivniji odmor, postoji mogućnost bavljenja sportovima na vodi. Mirno mesto za pravi odmor, idealno za porodična letovanja, plaže su peskovite, duge i čiste, sa kristalno čistom vodom. Poznata je kao letovalište u kome prevashodno odsedaju Solunjani, koji ovde imaju apartmane i izdaju ih uglavnom Grcima, jer nema mnogo stranih turista.

• LUTRA

Lutra, je letovalište i banjsko odmaralište sa termalnim izvorima koje se nalazi na jugozapadnom delu poluostrva Kasandra, na svega 130 kilometara od Soluna. Ovo malo mesto nosi naziv po grčkoj reči „Loutro“ što u prevodu znači kupanje, banjanje. Ima izuzetan geografski položaj i pruža se duž malog zaliva. To je malo ribarsko selo pored mora, pokriveno borovom šumom, sa predivnim plažama i pogledom na Egejsko more, okrenuto ka Olimpu i Katerini. U samom mestu se nalaze i male živopisne taverne i divni kafići, a ova lokacija je idealna za plivanje, ribolov, sportove u vodi i šetnju kroz borovu šumu. Mesto ima sav neophodan sadržaj za miran i ugodan . Plavo more i pešcane plaže, u kombinaciji sa malom lukom, privlače na hiljade turista. Pored prelepe prirode, stenovite i peščane obale, u Lutri se nalaze topli izvori termalne vode. Klima je izuzetno prijatna zahvaljujući kombinaciji velikih površina borove šume, kristalno bistrog mora i vetrova sa pučine.. Pored dve manje plaže, u Lutri se nalazi lepa gradska plaža sa peskom i sitnim šljunkom.

• NEA KALIKRATIA

Nea Kalikratia je udaljena svega 40 km od Soluna s kojim je povezana odličnom infrastrukturom, redovnom autobuskom linijom I auto-putem. Kao nekadašnje ribarsko seoce, danas sve više prerasta u omiljeno letovalište sa zanimljivom i bogatom ponudom hotela i apartmana. Zbog blizine zabavnog parka na vodi Waterland-a (30km) i pećine Petralona (10km) kao i aerodrama Makedonija (30km). Prva je u nizu letovališta od Soluna ka Kasandri. Peščana plaža dužine oko 800 m je u središnjem delu mesta, blizu gradskog trga, a blizu Nea Kalikratije su i čuvene plaže Veargia i Geoponika – Mikoniatika. More je kristalno čisto. U centru se nalazi predivni park sa dečijim igralištem, na keju su restorani, taverne, pabovi i disko-klubovi, a tu je i bioskop.

• DIONISOS BEACH

Dionisos Beach leži na oko 48 km od Soluna na jednoj od najlepših regiona Halkidikija. Najbliži grad Dionisiosu je Nea Moudania na oko 3 km. Osnovan je 1922. godine od strane izbeglica iz Istanbula. Kao turističko mesto počeo je da se razvija već 1964. godine. Pored predivne široke peščane plaže nalazi se šetalište okruženo cvećem.

• AFITOS

Afitos je malo živopisno i turistički poznato mesto na istočnoj obali Kasandre, izgradjeno u klasičnom grčkom stilu, od kog i u zamahu turizma i novogradnje ne odstupa. Afitos je prepun restorana, poslastičarnica, taverni i kafića, uskih popločanih ulica i malih prodavnica. Mesto je neveliko, sa nekoliko lepih klasičnih crkvi, rasporedjenih po celom gradiću.
Nalazi se na samo 80 kilometara od Soluna i jedino je mesto na Kassandri koje ima megamarket lanca Lidl, dosta popularan kod domaćih turista, ponajpre po odličnoj ponudi i cenama.
Plaža Afitosa se nalazi dosta ispod gradića, koji je na litici, i pored ostalog, posetiocima pruža neverovatno lep pogled na zaliv. Plaža je peskovita, sa laganim ulaskom u vodu i na delovima plaže ima kamenja prilikom ulaska. Plaže nisu preterano široke, ali imaju dovoljno uredjenih delova, gde su i beach barovi sa ležaljkama i suncobranima. Afitos preporučujemo kao lepu destinaciju za celodnevni izlet tokom letovanja na Halkidikiju.

• AGIA PARASKEVI

Agia (Sveta) Paraskevi se nalazi u unutrašnjosti Kasandre, okružena borovom šumom. Mesto je dobilo ime po istoimenoj crkvi koja se nalazi na periferiji sela. Agia (Sveta-Svetica) kako je meštani zovu, ima veliku istorijsku tradiciju i tri puta su je uništavali Turski osvajači, a zadnji put 1821. godine. Posetioci imaju priliku da vide prelepe aleje koje se nalaze u selu, kao i da istražuju šumske rute. U seocetu Agia Paraskevi nalazi se mnogo malih, živopisnih taverni gde možete probati izvanredne specijalitete tradicionalne Grčke kuhinje, pijući domaći ouzo ili cipuro (sličan ouzo-u samo malo jači).

• MOLA KALYVA

Mola Kaliva je mirno grčko mestašce sa kristalno čistom vodom i mirnim plažama koje ga čine idealnim za one koji traže miran i opuštajući odmor. Pripada opštini Kasandrino, udaljeno je samo sat vremena vožnje od Soluna i nalazi se između mesta Posidi i Nea Skioni na prvom prstu Halkidikija, Kasandri, na zapadnoj strani. U blizini se nalazi i Lutra, svetski poznata grčka banja, a mesto je poznato i po tome što se u njemu nalaze vile koje poseduju neke od najpoznatijih ličnosti Grčke.
U Mola Kalivi postoje super marketi, pekare, taverne, prodavnice ribe, fast food i ostali restorani, a nedaleko možete naći i benzinske stanice i banke sa bankomatima. Udaljenost Mola Kalive od mesta Furka je 2 km.
Mola Kaliva sa svojim mirnim, rajskim pejzažom, suvom klimom, prelepom i dugom belom plažom i kristalno čistim morem je idealno mesto za ljubitelje tišine i prirodne lepote daleko od masovnog turizma. Plaža u ovom mestašcu je kombinacija čistog Egejskog mora i netaknute prirode.

• NEA MUDANJA

Nea Moudania je glavno gradsko letovalište koje se nalazi na oko 50 kilometara od Soluna i jedna je od najvećih ribarskih luka u Grčkoj. Sa oko 10.000 stanovnika, to je najveći grad na Halkidikiju i odlična baza odakle mogu da se obilaze ostala mesta na Kasandri. Nea Moudania je omiljeno letovalište za stanovnike Soluna, koji ovde masovno grade vikendice. Grad ima svoj stari deo, prirodnu luku i mnoštvo barova, kafića i restorana. U gradu možete probati ribu i morske plodove u brojnim tavernama, popiti uzo ili recinu i kupati u toplom moru. Glavna atrakcija u Nea Moudanii je velika crkva Panagia Korifini, moderna građevina od cigle. Grad ima pozorište na otvorenom koje prima 2.000 ljudi, nalazi se na obali i tamo se leti održavaju koncerti pod otvorenim nebom. Nea Moudania ima 200 sunčanih dana godišnje.
Nea Moudania plaža: Mestom dominira duga peščana plaža, sa postepenim ulaskom u prelepo i čisto plavo more. Voda je plitka, te je letovalište pogodno za decu ili one koji nisu baš vešti plivači. Ova plaža je i jedan od glavnih razloga što Nea Moudania, pored svog ekonomskog, trgovačkog i kulturnog značaja, zauzima važno mesto i u turističkoj ponudi poluostrva Halkidiki.
Duge plaže, kristalno čisto more i mnogobrojni barovi na plaži u ovoj oblasti, mogu zabaviti turiste tokom letovanja. Meštani ove dobro poznate destinacije su vešti trgovci koji su za samo par decenija uspeli da svoj grad pretvore u komercijalni i ekonomski centar Halkidikija, koji pritom nije izgubio svoja tradicionalna obeležja. Činjenica je da Nea Moudania sa svojim plitkim i toplim morem, čistim i uređenim plažama, kao i brojnim objektima neophodnim za udobno letovanje, privlači turiste da se iznova ovde vraćaju.

6617 views
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail