Hercegnovska rivijera

HERCEGNOVSKA RIVIJERA se pruža u dužini od 15 km i obuhvata veliki broj naselja, odnosno turističkih mesta, od kojih svako ima svoje osobenosti i specifičnosti.

DESTINACIJE:

• HERCEG NOVI

Herceg Novi je svojim turističkim sadržajima jedan od retkih gradova crnogorskog primorja koji ¨živi¨ tokom čitave godine, upravo zahvaljujući, mnogobrojnim kulturnim i sportskim aktivnostima koje se ovdje tradicionalno odvijaju.
Stari grad predstavlja jedinstvenu arhitektonsku cjelinu i smiješten je u samom sedištu današnjeg gradskog jezgra. Zidan je stepenasto sa dva velika trga i ispresecan uskim ulicama i stepenicama. Kuće uglavnom imaju kamene fasade, a neretko se iza njih nalaze vrtovi starih novskih porodica. Iako kompletan, Stari grad je nekada bio opasan visokim i čvrstim zidinama ali danas se one mogu tek mestimično vidjeti.
Najznačajniji i najočuvaniji fortifikacijski objekti su: Kanli Kula, kula Forte Mare, ostaci utvrđenja Citadela, tvrđava Španjola i tvrđava Mamula na ostrvcu Lastavica. Od mnogobrojnih sakralnih spomenika izdvajamo: Kompleks manastira Savina, Crkva Sv.Arhanđela Mihajla, Crkva Sv.Jeronima, Crkva Sv.Leopolda Mandića, Crkva Sv.Ane, Crkva Sv.Đorđa, Crkva Sv.Spasa, Crkva Sv.Antuna…
Boravak u Herceg Novom valja iskoristiti i za posetu: Zavičajnom muzeju, gradskom Arhivu, Klubu književnika (Dom Iva Andrića), parku Savinska dubrava, na obali šetalištu pet Danica (dužine 8 km. od Igala preko Novog do Meljina), Gradskoj luci – Mulo…
U pogledu izletničkog turizma Herceg Novi je destinacija sa izvanrednim mogućnostima i prednostima, koje ovaj vid turizma zastupa. U užem području najpopularniji izletnički lokaliteti su prema spoljnjem delu Boke: Rose, Žanjic, Mirište, Mamula i Plava špilja. Ka planinskom zaleđu u lokalnom okruženju najznačajnije izletničke destinacije su: Orijen poznat po mnogobrojnim vrstama endemičnih bilja, i obeleženih i neobeleženih pešačkih staza. Četiri osnovna područja ove planine su: Zubački Ubli, Vrbanj, Crkvičko područje i Bijele gore (sa najdužim snežnim pokrivačem).

• IGALO

Igalo – Iako sa Herceg Novim čini jedinstvenu gradsku celinu, Igalo se može smatrati i posebnim naseljem koje broji oko 8.000 stanovnika. Naziv je dobilo po istoj reči grčkog porekla, koja znači “obala – plaža – žalo”. Poznato je, pre svega kao turističko mesto, a zahvaljujuci radioaktivnom – morskom mulju sa BLATNE PLAŽE (ili kako je još nazivaju STARA BANJA), centar je zdravstvenog turizma Crne Gore. Igalo je poznato i po neeksploatisanoj mineralnoj vodi nazvanoj “Igaljka”.
Pripadajuće naselje su NJIVICE (poznate po hotelu “RIVIERA”, nudističkoj i “Kraljičinoj plaži”).
Crkva Sv. Preobraženja gospodnjeg, iz druge polovine 17. veka, obnovljena je 1857. godine.

• MELJINE

Meljine je turističko mesto koje se nalazi 3 km istočno od Herceg Novog, ima 1150 stanovnika. Najznačajnija kulturno-istorijska vrednost mesta je Lazaret, koji datira iz 1732.god. i obuhvaćen je Master planom razvoja turizma Crne Gore. U mestu je aktivan boćarski klub “Meljine”.

• BIJELA

Bijela je naselje koje se nalazi 13 km od Herceg Novog, sa više od 4.000 stanovnika. Pod ovim imenom se pominje još u 14 veku. Ovde se nalazi poznato “Jadransko brodogradilište”. Bijela ima polivalentni Dom kulture, sagradjen 1988. godine, sa salom kapaciteta 523 sedišta, uz koji je i Letnja pozornica sa nešto preko 300 mesta.
Sakralni spomenici:
• Crkva Riza Bogorodice
(Nastanak crkve, prvobitno izgradjene na ovom mestu, vezuje se za 12. vek, period rane romantike, mada nije isključeno ni da je starija. Delovi zidova stare crkve sa temeljima prezentirani su na vrlo prikladan nacin u sadašnjoj, pa se mogu videti preko zastakljenog okna, postavljenog u nivou poda postojeće crkve. Stara apsida iznutra je oslikana freskama vizantijskog stila, nastalim krajem 12. ili pocetkom 13. veka i predstavlja najvecu znamenitost crkve Rize Bogorodice),
• Crkva Sv. Gospodja (18. v.).
• Katolička crkva Sv.Petra (Na procelnom zidu ove crkvice ugradjene su spolije sa starijeg objekta. Fragmenti sa tekstom i dekorativnom plastikom osvetljavaju vreme kratkotrajne dominacije franačke države na ovim prostorima, oko 805. godine, kada je doslo do podizanja prvog benediktinskog samostana, koji su porušili Mongoli 1242. godine. Po dosadašnjim nalazima crkva Sv. Petra podignuta je na mestu gde se nekada nalazio benediktinski manastir)
• Crkva Sv. Vrači (sagradjena 1904.god.)
• Crkva Sv. Petra (na brdu Klin).

2992 views
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail