Izleti & Shopping

Ako razmišljate gde biste mogli da otputujete na kratak odmor, na pravom ste mestu. Jednodnevni izleti po Srbiji i zanimljivim destinacijama okolnih zemalja.

JEDNODNEVNI IZLETI:

• ANDRIĆGRAD, VIŠEGRAD, DRVENGRAD – BiH, Srbija

Andrićgrad je turistički, kulturni, administrativni i edukativni kompleks smješten na poluostrvu između rijeka Drine i Rzava, na nekih 300 metara od višegradske ćuprije.
Kompleksom upravlja preduzeće Andrićgrad d.o.o. čiji su vlasnici poznati srpski reditelj Emir Kusturica i opština Višegrad zajedno sa Vladom Republike Srpske.

Andrićgrad je nastao kao ideja prof. Kusturice o kamenom srednjovjekovnom gradu inspirisanog djelima i likovima nobelovca Ive Andrića. To je ustvari vizija kako je Višegrad mogao izgledati da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi. U arhitektonskom pogledu sam grad je mješavina različitih epoha i stilova koji su je smjenjivali kroz istoriju ovog područija: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam. Tokom šetnje kroz glavnu ulicu-korzo posjetioci će moći da se vrate u prošlost :
„ona praktično spaja dva perioda – fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom.
– Na ulazu se karavan saraj susreće sa bizantskim dvorom, a u nastavku će biti ono što je mogla da izgradi Austrija, a nije, kao što i otomanska imperija nije izgradila ono što je trebala da izgradi. Na kraju, prema glavnom trgu, koji je neka vrsta klasicizma, koji je trebao nastati za vreme kraljevine između dva svetska rata, razvijaće se ulica sa delovima renesanse, koje je mogla napraviti Austrija“
Prof. Emir Kusturica


FOTO: www.andricgrad.com

• UVAC – Srbija

Reka Uvac je najduža pritoka Lima. Izvire na nadmorskoj visini od 560 metara. Dužina reke Uvac iznosi oko 120 kilometara. Obzirom na to da je Uvac planinska reka, njen hidroenergetski potencijal je iskorišćen formiranjem tri brane, samim tim i tri veštačka jezera. To su Zlatarsko jezero ili Kokin Brod, Sjeničko ili Uvačko jezero i Radoinjsko jezero. Obale klisure reke Uvac krase šume omorike, breze, brojne livade, proplanci…

Velika pažnja je usmerena na Zlatarsko jezero, koje je nastalo šezdesetih godina prošlog veka. Brana koja je izgrađena je najveća zemljana brana u Evropi. Nivo vode Zlatarskog jezera dostiže i do 45 metara. Ono što Zlatarsko jezero čini jedinstvenim su čuveni meandri reke Uvac. Reka se vijugavo probija kroz krečnjačke stene, formirajući izgled pravog lavirinta. Meandri reke Uvac prostiru se sve do Radoinjskog jezera. Zanimljivo je to što u ovom delu svog toka, reka Uvac ima karakterističnu zelenu boju.

Takođe, na obalama Zlatarskog jezera se nalazi najveće prirodno stanište beloglavog supa na celom Balkanu. Beloglavi sup je simbol kanjona reke Uvac. Pre dvadeset godina ova retka vrsta je bila pred izumiranjem. Tada je u kanjonu boravilo svega 7 jedinki beloglavog supa. Osnivanjem fonda za zaštitu beloglavog supa, omogućeno je postavljanje hranilišta. Beloglavi sup je lešinar, hrani se isključivo mesom uginulih životinja što ga čini velikim zaštitnikom ekosistema. Obzirom na to da ove prelepe ptice imaju jednog partnera za ceo život, kao i da ženka leže samo jedno jaje godišnje, tim koji je uspeo da brojku od 7 jedinki poveća na čak 300, zaslužuje svaku pohvalu. Ovaj nebeski kralj koji ima raspon krila od 2,7 metara, od davnina krasi grb Srbije. U planu je kolonizacija još dve vrste lešinara, kako bi se u potpunosti zatvorio lanac ishrane. Potpuno uživanje pogleda na meandre reke Uvac omogućava dolazak na vidikovac Molitva. Pored beloglavog supa, Uvac je stanište za još 100 vrsta ptica. Neke od njih su suri orao, planinski puzgavac, vodomar, buljina…

Do skora je Uvac krio jednu veliku tajnu. Meštani ovog kraja su bili upoznati sa dve pećine, Ledničkom i Ušačkom. Brojnim istraživanjima koja su obavili vrsni speleolozi je ustanovljeno da je u krečnjačkim stenama prisutan jedan izuzetan prirodni fenomen. Radi se o pećinskom sistemu dugom više od 6 kilometara. Ušačka i Lednička pećina su povezane mnogobrojnim kanalima i dvoranama koje su ukrašene prelepim pećinskim nakitom. Na izlazu iz Ušačkog sistema se nalazi savršeno mesto za kampovanje.

Ova zaslepljujuća lepota zaista ostavlja bez daha. Pogled u visinu usmerava ka ovim letećim božanstvima, koja nas podsećaju na potrebu da ovakva mesta ostanu baš onakva kakva su sada. Kanjon reke Uvac za svakog ljubitelja prirode nudi po nešto. Bilo da se radi o ribolovu, planinarenju, kampovanju ili biciklizmu, kanjon Uvca je jedna od top turističkih atrakcija Srbije.

• TEMIŠVAR – Rumunija

TEMIŠVAR (rumunski: Timişoara, mađ. Temesvár, nem. Temeschburg / Temesvar) je grad u Rumuniji. Najveći je grad Banata, leži na reci Begej i sedište je Županije Tamiš. Sa 412.753 stanovnika Temišvar je četvrti grad po veličini u Rumuniji. Temišvar je poznat i kao kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije. Temišvar je i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Najviše srpskog življa okupljeno je upravo u Temišvaru, gde inače postoje mnoge kulturne ustanove koje ih zbližavaju. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji, a takođe se ovde izdaje i srpski nedeljnik „Naša reč“. Grad se naziva i „Malim Bečom“, jer je grad veoma dugo bio pod Habzburgovcima i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča.

• ETNO SELO STANIŠIĆI – BiH

Etno selo “Stanišići” osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. veka. Rezultat je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice.

• SEGEDIN – MAĐARSKA

Segedin, najsunčaniji grad na jugu Mađarske turistima nudi mnogo više od kupovine.
Ovo mesto u kome možete uživati krstareći Tisom, uz času dobrog vina i bogatu trpezu na kojoj će se naći jela začinjena ljutom papričicom, simbolom ovog dela Evropa, pomoći će vam da se opustite i na trenutak zaboravite na probleme koji vas svakodnevno okružuju.
Ovaj evropski gradić, u kojem cvrkut ptica možete čuti i u samom centru, pored mnogobrojnih kulturno istorijskih znamenitosti obiluje i SPA centrima s zanimljivijim bazenima i programima za relaksaciju. Dodatni sadržaji su saune, sobe za masažu, parna kupatila, slane sobe i još mnogo toga…
Segedin je lep, ne i preveliki grad, pa većinu znamenitosti koje se nalaze u centru grada laganim hodom možete obići za nekoliko sati. Užitak za ljubitelje putovanja je zagarantovan, jer se u svakoj ulici može videti nešto zanimljivo.

• SARAJEVO – BiH

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni i ekonomski centar. Uz nekoliko nacionalnih i gradskih pozorišnih kuća, muzeja i kulturnih institucija, Sarajevo je i važno mesto na kulturnoj mapi ovog dela evropskog kontinenta. Svake je godine grad na reci Miljacki domaćin niza kulturnih festivala međunarodnog karaktera, među kojima su najznačajniji: Sarajevski filmski festival (SFF), Sarajevski jazz festival, letni kulturni festival “Baščaršijske noći”, teatarski festival novih produkcija “MESS”, “Sarajevska zima” i Svetski televizijski festival orijentalne muzike. Sarajevo – Olimpijski grad i grad kojeg nazivaju evropskim Jerusalimom. Duh zapada i istoka. Ljudi vrlo rado odlaze u ovaj grad, jer nudi jedinstvenu kulturnu baštinu. Čarobni grad u kojem ćete naučiti da malo zastanete, zaboravite na prebrzi tempo života, popijete i pojedete lagano, uživajući u kafi i sarajevskim ćevapima, pitama ispod sača, baklavama…

• TRST – ITALIJA

Ako se odlučite za shoping izlet u Trstu nećete se pokajati. U gradu se nalazi veliki broj trgovina, par velikih shoping centara i robnih kuća.

Shopping centri u Trstu
Najveći, a ujedno i najpoznatiji tržni centar u Trstu je Torri d’Europa, nalazi se par kilometara južno od centra grada, u industrijskoj zoni. Ovde možete pronaći oko 90 trgovina, a neke od njih su: Media world( velika radnja tehnike), Kiko kozmetika,Sephora, Limoni, Geox, Golden point, Swarovski, 3 store i mnoge druge. Radno vreme centra od ponedeljka do subote je 09:00-20:30h, a nedeljom od 10:00-20:30h.

Ne treba zanemariti ni tržni centar Giulia, koje je nesto bliže centru grada u ulici Via Giulia. Ovde Vam može biti interesantna prodavnica sportske opreme Sportler, najveća sportska radnja u Trstu. Radno vreme je od ponedeljka do subote 09:30-19:30 i nedeljom od 10:00-19:30h.

Shopping u centru
Ako niste ljubitelji tržnih centara, kupovinu možete obaviti u centru grada, što je po meni bolja opcija, jer je izbor veći. U četvrti Borgo Teresano nalazi se većina butika, to je područje oko Canala Grande, gdje mozete pronaći high street brendove poput Zare, H&M, Stradivariusa, ali i nešto luksuznije butike poput Paul&Shark, Marina Rinaldi, Marina Yachting( u Coin-u), Falconeri, Max Mara, Luisa Spagnoli i mnogi drugi.
Re Artu, La Porta Canto, Rosi Serli su multi brand radnje koje nude luksuzne brendove poput Gucci-ja, Dolce& Gabbane, Marni, Hogan, Gedebe, Valentino, Tods…

Palmanova Outlet Village udaljen je od Trsta nekih 50-ak Km i nalazi se u istoimenom gradu. Vožnja traje nekih pola h. Gradić je zanimljiv sam po sebi jer je izgrađen u 16 veku u obliku zvezdolike tvrđave sa devet krakova.

U outletu se nalazi oko 90 trgovina,restorani, kafeterije itd. Roba koja se prodaje je konstantno popustu od 30% do 70%. Iz šarolike ponude izdvajamo: Adidas,Nike, Asics, Calvin Clein Jeans, Conte of Florence, Iceberg,Gap, Moschino…

Radno vreme outlet grada je svaki dan od 10:00h do 20:00h, čak i praznicima.

Noventa di Piave Designer Outlet
Mesto San Dona di Piave je dom ovog outleta. Razdaljina od Trsta do Novente di Piave iznosi 120 km, nekih 1h i 20 min vožnje.

Outlet trenutno broji više od 150 radnji, i taj broj stalno raste. Ponuda je velika, od luksuznih brendova poput Prade, Gucci, Armani, Fendi, Burberry, Salvatore Feragamo, Loro Piana, Dsquared2, preko sportskih: Nike, The Nord Face, X-Bionic..,do high street brendova poput Guess, Desiqual, Michael Cors, sa popustima od 35% do 70%.

Od shopinga se mozete odmoriti u par restorana i kafića. Radno vrijeme outleta je od 10:00- 22:00h svaki dan.

4311 views
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail