Mađarska

Ova mala država je jedna od najstarijih zemalja Evrope, nalazi se u sredini kontinenta u Srednjoj Evropi. Mađari govore jezik i predstavljaju kulturu koja se razlikuje od svih ostalih u regiji: ovo obeležje je oduvek bilo izvor ponosa i konflikta već više od 1100 godina. Ovo je zemlja – koja se može hvaliti jednim od najlepših gradova: to je Budimpešta, “dragulj Dunava” – gde se jedni pored drugih mogu naći iskopine iz rimskih vremena stara 2000 godina i turski spomenici stari 400 godina – gde se nalazi najveće jezero Srednje Evrope – Balaton, koje pruža prirodni raj za svoje posetioce – gde iz dubine potiče više stotina izvora sa lekovitom vodom Međutim treba pomenuti još jednu stvar, zbog koje se posetioci vraćaju, a to je legendarno mađarsko gostoprimstvo.

DESTINACIJE:

• BANJA ĐULA

Banja Đula se nalazi na jugoistoku Mađarske i jedan je od najstarijih i najpoznatijih banjskih i termalnih centara u Mađarskoj
Poznata je po svojih šest termalnih izvora, a termalna voda u banji se preporučuje za lečenje bolesti motorike, nervnih bolesti, kod poremećaja pri varenju i ginekoloških problema. Banja Đula je od Beograda udaljena 350 kilometara, od Budimpešte oko 220 kilometara, a od granice sa Rumunijom oko 5 kilometara.
U neposrednoj blizini hotela Erkel i banjskog kompleksa nalazi se tvrđava iz 15og veka, ispred koje se nalazi jezero.
Banjski kompleks Varfurdo prostire se na 2000 m2 u prelepom parku na imanju od 8.5 hektara, ima ukupno 19 bazena i wellness centar. Lekovita voda izvire na dubini od oko 2000 metara sa temperaturom od oko 72°C. Uz nadzor reumatologa, fizioterapeuta i sportskog stručnog lekara ovde su na raspolagnaju tretmani lekovitim blatom, lečenje magnetoterapijom, ugljeno-kiselinska kupka, kupanje sa tegovima, plivanje u bazenu sa lekovitom vodom, lekarska ili osvežavajuća masaža odnosno lekovita gimnastika. Pored lečilišnog dela gostima je na raspolaganju i wellness deo sa velikim bazenom i svetom sauna.
AquaPalota je nov atrakcijski deo Banje Đula koji se prostire na 6000 m2 od kojih je više od 900 m2 vodene površine. Ovde su gostima na raspolaganju 3 tobogana: porodični tobogan,“svetleći tunel” tobogan, kao i jedinstven takozvani “krofna” tobogan sa slajdom na gore, zatim bazen u pećini sa masažerima, bar u bazenu, ograđen deo sa skakaonicom. Za najmlađe je izvojen dečiji bazen. Na spratu se nalazi veliki đakuzi i izdvojen deo sa saunama gde se nalaze 4 saune, tuševi i hladan bazen na terasi. Radno vreme Aquapalote je radnim danima 12-19h, a vikendom 10-19h.
Hotel Erkel je jedini u Đuli koji je povezan toplim hodnikom sa banjskim kopleksom Varfurdo, kao i sa AquaPalotom.

• DANUBIUS BUDIMPEŠTA

Samo Margitino ostrvo predstavlja jedinstveno lečilište, pre svega zbog svoje mikro klime
Bogatstvo termalnim vodama, koje su zbog lekovitog sastava poznate u svetu, i zelenilo stogodišnje šume, predstavlja idealno mesto za „spa“ posetioce.

Wellness & Spa centar hotela koristi vodu iz 3 termalna izvora bogata: natrijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom i sumporom. Gostima su na raspolaganju kompleks zatvorenih i otvorenih bazena sa temperaturama 26–38°C, saune (finska, infracrvena, turska), slana soba, kao i Danubius Premier fitnes centar koji se prostire na 400 m2.

Centar je opremljen najmodernijom tehnologijom i nudi različite vrste wellness tretmana i terapija (balneo, elektro, tradicionalne).

• MORAHALOM

Morahalom je mali grad sa 6.000 stanovnika, udaljen 20 km od Segedina
Kao turističko mesto Morahalom razvio se zahvaljujući kompleksu termalnih bazena Eržebet, ukupne površine 15.000 m2, koji osim medicinskih i wellness usluga, pruža veliku mogućnost zabave, uživanja i dobrog provoda za sve uzraste.

Gostima su na raspolaganju 14 zatvorenih i 9 otvorenih bazena sa toboganima i ostalim vodenim atrakcijama, 11 sauna (finska, infracrvena …), parna kupatila, kao i različite vrste masaža.

Terapeutski bazeni se pune isključivo lekovitom vodom temperature 39,5°C koja se crpi sa dubine od 660 m. Voda sadrži alkali hloride i jod koji su pogodni za lečenje oboljenja kičme, reume mišića, kao i lečenje ginekoloških problema.

Wellness i spa centar se prostire na površini od 310 m2. Gostima su na raspolaganju bazeni za rekreaciju sa masažerima, dečiji i bazen sa koktel barom, đakuzi, finska i infracrvena sauna, slana soba, kao i različite vrste masaže.

• RAMADA AQUA BUDIMPEŠTA

Ramada Resort Aquaworld se nalazi u severnom delu Budimpešte, tačnije u Pešti, neposredno pored „Megyeri“ mosta, okružen zelenilom
Aqua park je prekriven kupolom prečnika 72 m, a ova monumentalna replika Angkor hrama okružena mostovima, kulama i bazenima već na prvi pogled oduzima dah. Jedinstveni kompleks ima 17 bazena, a unutrašnji bazen povezan je sa zagrejanim spoljašnjim bazenom. Kompleks ima i bazen sa talasima, kao i bazen za surfovanje i veliki broj tobogana.

U sastavu aqua parka postoji i Svet Sauna uređen u orijentalnom stilu i dizajniran tako da pruža maksimalnu relaksaciju. Gostima su na raspolaganju tepidarijum, finska sauna, infra sauna, bio sauna, kristal ili ruska sauna. Hidroterapija u Kneipovoj stazi bazirana je na nežnim impulsima koje proizvodi topla i hladna voda i koji veoma povoljno utiču na metabolizam i poboljšanje cirkulacije.

• SEGEDIN AQUAPOLIS

Wellness i Spa kompleks „Aquapolis“ predstavlja jedan od najvećih vodenih parkova u Mađarskoj, a nudi veliki izbor kako zabavnih, tako i wellness programa
Tokom burne istorije, pod Turskom, a zatim i Austrijskom vlašću, imao je svoje uspone i padove. Krajem 19. veka reka Tisa je poplavila kompletan grad i srušila ga do temelja. Tada je vladar Franc Jozef I posetio Segedin i obećao da će „Segedin biti lepši nego ikada“. I obećanje je održano; narednih godina savremeni grad se podigao iz ruševina, sa brojnim palatama i bulevarima, kakav je i danas. Gradska kuća, trg Klauzal, biblioteka Shomođi, Župski muzej i Riznica, Dom i srpska crkva, palate Dalč i Grof, Reek i Ungar-Mejer, kao i Reformatorska palata samo su neke od atrakcija grada koje treba posetiti.

• TERME HAGYMATIKUM MAKO

Sa jedinstvenim enterijerom i izgledom koje je pravo umetničko delo, Hagymatikum je remek delo organskog građevinarstva
Banja Hagymatikum se nalazi u mestu Mako, 30 km od Segedina. Lekovita voda i lekovito blato iz Makoa na odeljenju za medicinske terapije pomaže u lečenju mnogih bolesti zglobova, spondiloze, neuralgije, paralize nerava, atrofi ranih mišića, reume, lomova ekstremiteta kao i lečenja ginekoloških upala.
Epitet banja nad banjama u Mađarskoj dobila je na osnovu jedinstvenog objekta izuzetne ambijentalne vrednosti otvorenog u januaru 2012.god. u samom centru mesta. Sa jedinstvenim enterijerom i izgledom koje je pravo umetničko delo, Hagymatikum je remek delo organskog građevinarstva.
U sastavu termalnog kompleksa se nalaze raličite vrste zatvorenih bazena za sve uzraste (bazen u pećini, fontana, terapeutski, bazeni sa toboganima i avanture sa različitim atrakcijama…temperature vode 20-37°C). Otvoreni bazeni 28-32°C nude veliki izbor tobogana (duzine do 75 m), olimpijski i bazeni za sa lenjom rekom, hidromasažom …

Posebnu atrakciju predstavlja Šah bazen temperature vode 37°C, u kojem pored relaksacije može da se odigra i partija šaha. Posetiocima su na raspolaganju biljna, aroma, infra–crvena sauna, kao i parno kupatilo. Posebna vrsta finske saune – Kelo, je sagrađena od preko 300 god. starog srebrnog bora iz Finske (postoje samo 3 takve saune u Mađarskoj).
Za mlade je između ostalog u ponudi i rekreativni deo sa prostorijama za bilijar, kartanje, stoni tenis, stoni fudbal, poker i drugo. U sklopu objekta nalazi se restoran sa delom za ručavanje, gde gosti mogu uživati u pauzi za topao domaći ručak, kafu, torte i kolače. Osim restorana tu je bar koji nudi ukusne voćne koktele, sendviče i poslastice

2355 views
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail