Turska

Turska je država koja se prostire većim delom u zapadnoj Aziji i sa nekih 3% u jugoistočnoj Evropi. Nalazi se na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora. Predstavlja zemlju kontrasta, s jedne strane nastoji da sačuva tradiciju i običaje, dok sa druge, s nestrpljenjem žuri u savremenu budućnost. Zemlja koja spaja istok i zapad, dva kontinenta, bila je dom za mnoge značajne kulture i svetske civilizacije više od deset hiljada godina. Mnogi je nazivaju kolevkom civilizacije…

DESTINACIJE:

• ANTALIJA

ANTALIJA je dvomilionska metropola na mediteranskoj obali Turske, i oko nje orbitira jedan od najlepših delova obale – Tirkizna rivijera. U centru Antalije nalazi se Kaleiči, stari istorijski centar grada sa fortifikacijom na kojoj se izdvaja velelepna Hadrijanova kapija. Antalija je i centar šopinga pa svakako treba obići i neki od velikih i modernih šoping centara, od kojih je svakako najpopularniji Migros Shopping Center. U neposrednoj blizini grada nalaze se Konjalti plaža (na zapadu) i Lara na istoku, svakako najpoznatija plaža u Turskoj. U blizini grada su i antičko nalazište Perge sa koga su artefakti mahom prenešeni u Antalijski muzej i Muzej Pergamona u Berlinu.

• ALANJA

ALANJA se nalazi na obali Mediterana, na poluostrvu u velikom antalijskom zalivu, između planine Taurus na severu i Sredozemnog mora na jugu.
Udaljena je od Antalije oko 166km. Sa obe strane grada nalaze se prelepe peskovito-šljunkovite plaže. Simbol grada je osmougaona crvena kula – zidine utvrđenja, koje je bilo odbrambeno uporište od okrutnih gusara koji su harali Sredozemljem. Prepoznatljiva po crvenoj boji cigala i impresivnoj arhitekturi, Crvena kula je sada pretvorena u muzej i jedna je od nezaobilaznih turističkih atrakcija. Nedaleko od kule, nalaze se prelepe pećine. Do najpoznatije od njih, pećine Dalamataš ili Rta kapljućeg kamena, može se doći i peške, jer se nalazi u samom centru grada. Alanja ima krivudave uličice, prepune neobičnih kućica, malih prodavnica, čajdžinica, restorana i kafea. Dve najpoznatije plaže su Kleopatrina plaža i Kejkubat, koje se kilometrima pružaju uz obalu. Pored ovih lepota, Alanja svojim posetiocima pruža i bogat noćni provod do ranih jutarnjih sati. Brojni kafići, klubovi i restorani, sa različitim vrstama muzike, čine da Alanja izgleda kao svetleći muzički grad. Nudi nezaboravan provod, lepote prirode, zavodljive plaže, istorijske spomenike i ljubaznu uslugu.

• BELEK

BELEK je urbana celina u okviru distrikta grada Serik (51.000 stanovnika) koja povezuje 4 centralna naselja od kojih je Belek najveće. Ovih 15 km obale sa plažama zlatnog peska jedan je od najvećih turističkih centara na Mediteranu, i u njemu je smešteno preko 30 raskošnih resorta sa 5 zvezdica. Belek je i ogroman centar golfa čiji su tereni nadaleko poznati u svetu kod ljubitelja ovog sporta. Nedaleko od Beleka su prelepi Kuršunlu vodopadi, dom za preko 100 vrsta ptica. Tu je i veliki amfiteatar u Aspendosu, koji je i danas u funkciji i prima 15 000 posetilaca. U centru Beleka su tri bulevara, kao pravi raj za šoping. Od Antalije je udaljen 30 km, a od međunarodnog aerodroma oko 25 km.

• KEMER

KEMER je primorski grad na 40 km zapadno od same Antalije. Čini ga 53 km prelepe obale opasane padinama Taurusa sa zapadne strane i tirkiznim Mediteranom. Obala ima tipičnu mediteransku klimu, toplo, suvo vreme i toplo more. Ima 33 000 stanovnika, od čega 11 700 živi u samom Kemeru, a ostala važnija mesta su Beldibi, Gojnuk, Kamjuva, Kiriš i Tekirova. Glavna karakteristika Kemera su harmonično ukombinovane prirodne lepote: more, planine i borove šume. Obala od Beldibija do Tekirove obiluje netaknutim plažama u zalivima, češće kamenih i šljunkovitih, nego peščanih. Priroda i plaže Kemera odlična su predispozicija za udoban porodični odmor. U okolini Kemera ima puno toga i za one koji vole avanturu i obilaske, pa treba izdvojiti Gojnuk kanjon, Ulupinar, Olimpos, Fazelis…. Sam grad Kemer obiluje klubovima, barovima, restoranima, plažama sa plavom zastavicom i jaht marinom od 320 vezova.

• SIDE

SIDE je smešten na 75-om kilometru od Antalije i aerodroma, i antički je grad neprocenjive lepote. Nadaleko je poznat nezaboravan zalazak sunca gledan iz podnožja Apolonovog hrama u Sideu. U ovom mestu mogu se videti tragovi 12 civilizacija. U zaleđu rta na kome je antički centar, razvio se moderan Side sa desetinama hotela, resorta i restorana. Na samo 4 km severno od grada nalazi se grad Manavgat i istoimeni vodopadi – nezaobilazno mesto za izlet svih turista koji odmaraju u resortima u Sideu.

• LARA

Lara je okrug Antalije. Poznata je po svojoj peščanoj plaži, koja je jedna od najdužih u čitavoj Turskoj. Lara hoteli su sa po 5* i 7* i uglavnom su smešteni u Kundu oblasti. Većina hotela su replike popularnih i širom sveta poznatih mesta i objekata, kao što su Venecija, Titanik, Konkord, Topcapi palata, Kremlj… Na ovoj se plaži nalazi paleta najluksuznijih hotela u Turskoj, a po mnogima i u svetu, što je dovelo do toga da ovu oblast nazivaju Las Vegasom Turske. Prosečne letnje teperature su od 20 do 30 stepeni,a dani su sunčani.Letnja sezona je toplija,čak i vrelija,od mnogih mesta na Mediteranu.Kiše,a pogotovo pljuskovi,su prava retkost.Lara postaje sve posećenija i u zimskim mesecima,zbog svoje prijatne i blage klime. Temperature su su u oktobru oko 20 stepeni,kiše nema,kao ni gužvi ,a i cene su daleko povoljnije nego u letnjem periodu godine.

• BODRUM

Bodrum je elitno tursko letovalište na obali Egeja, leži na istoimenom poluostrvu uz zaliv Gekova, na razmeđu Egejskog i Sredozemnog mora, a naspram grčkog ostrva Kos. Smatra se da je Bodrum nastao još u antičkoj Grčkoj pod nazivom Halikarnas i čuven je po grobnici – mauzoleju kraalja Mausolusa (vladao u ime Persijanaca 377-353 pne), jednom od 7 svetskih čuda, toliko da je reč „mauzolej“ opšte prihvaćena za svaku veličanstvenu grobnicu. Tokom srednjeg veka po zamku Sv. Petra grad je nosio ime Petronium a odatle potiče današnji naziv – Bodrum.
Bodrum pripada provinciji Mugla i poseduje značajnu luku, pa je osim turističkog i jahting centar. Zaštitni simbol Bodruma je citadela Svetog Petra koju su u 1404 godine sazidali krstaši – vitezovi Svetog Jovana sa Rodosa. Sa tvrđave se pruža prelep pogled na grad specifične arhitekture (svi objekti bele boje, sa najviše dva sprata) i luku unutar koje je smešten muzej podvodne arheologije sa bogatom zbirkom amfora iz dubina Mediterana od kojih su neki primerci iz Bronzanog doba. Bodrum je rodno mesto “oca istorije” antičkog pisca i grčkog filozofa Herodota, koji je napisao prvo istorijsko delo u 9 tomova, o događajima pre i za vreme grčko – persijskih ratova.

• MARMARIS

MARMARIS je lučki grad i turistički centar na Mediteranskoj obali. Marmaris je u oblasti Mugla, na jugoistoku Turske. Smatraju ga granicom između Egejskog i Sredozemnog mora, čije poluostrvo predstavlja obodne linije ova dva mora. Zato je poluostrvo oduvek bilo bitan deo mediteranske civilizacije, a svojim geografskim položajem i predivnom prirodom imalo je bogatu istorijsku prošlost. Osnovna privredna delatnost Marmarisa je turizam. Malo je ostalo od nekadašnjeg malog uspavanog ribarskog naselja, što je Marmaris ustavari bio pre nekoliko decenija. Marmaris je naglo je počeo da se razvija 1980. godine. Marmaris ima zanimljiv položaj, jer se nalazi na samoj obali, a okružen je planinskim vencima sa dve strane. U gradu živi 31.000 stanovnika, a u sezoni ima oko 300.000 do 400.000 ljudi. Marmaris je takođe centar pomorstva i ronjenja. Poseduje dve glavne i nekoliko manjih marina. Najbliži aerodrom je Dalaman, udaljen 100km. Beograd je udaljen od Marmarisa 1600 km, pa vožnja traje oko 20 sati.
Klima Marmarisa je mediteranska, a odlikuju je topla, vlažna leta i sveže, kišovite zime. Letnje temperature dostižu i 40°, tokom toplotnih talasa u julu i avgustu. Turistima se posebno sviđa poseta Marmarisu u septembru (rana jesen), jer temperature nisu toliko visoke.
Ne zna se pouzdano kada je Marmaris nastao ali se zna da je u 6.veku pne lokalitet nosio naziv Physkos. U Herodotovim zapisima se pominje zamak koji potiče još iz 3000 god.pne. Oblast u kojoj se nalazio današnji Marmaris napao je Aleksandar Veliki 334 god.pne.,a zamak Physkosa je bio opsednut.Oko 600 stanovnika grada je bilo svesno da ne može da se suprotstavi tako jakoj vojsci ,pa su spalili sve vredne stvari u naselju pre nego što su pobeglu u brda sa svojim porodicama.Osvajači su renovirali deo kuća,kako bi smestili vojnike u njima pre nego što su se vratili kućama. Grad je nazvan Marmaris tokom vladavine Bejlika od Menteze. Naziv potiče od turske reči mermer,jer je oblast bogata ovim nemetalom i bio je ,a još uvek jeste,glavni izvozni artikal.Na grad su ostavili tragove i dešavanja iz Otomanskog perioda .Bio je glavna baza otomanske mornarice tokom vladavine Sulejmana Veličanstvenog.
Ozbiljna rekonstrukcija zamka je započeta 1979 godine,sa namerom da mu se povrati stari izgled.Pod uticajem ministarstva kulture,zamak je pretvoren u muzej.Sastoji se iz sedam galerija od kojih se najveća koristi kao izložbeni prostor .
U blizini se nalazi i caravanserai ( prenoćište za umorne putnike) ,koji je podigla Sulejmanova majka Ajša Hafsa Sultan

• KUŠADASI

Kušadasi (Ostrvo ptica – ovde se nastanjuju ptice selice tokom zimskog perioda u severnijim oblastima planete, odnosno poluostrvo je ornitološka stanica) se nalazi na zapadnoj obali Turske, 90 km južno od Izmira. Naziva se po poluostrvu na izlasku iz centra grada, koje je ranije bilo ostrvo (ostrvo-ada i ptica–kuš). Radom talasa nastao je peščani sprud, koji je povezao ostrvo sa obalom i pretvorio ga u poluostrvo. Taj sprud je tombolo (prevlaka) i redak je oblik reljefa i tip razuđenosti obale. Kušadasi predstavlja veoma značajno mesto na obali Egejskog mora sa bogatom istorijskom prošlošću, kulturom i tradicijom. Nalazi se u blizini Efesa, Artemidinog hrama, kuće device Marije, sedam spavača, Didime, Priene, Milete… što mu omogućava uključivanje u Egejsko krstarenje kroz istorijske lokalitete.

• SARIMSAKLI

Sarimsakli (u prevodu sa turskog: zemlja belog luka) takav naziv nosi zahvaljujući znatnom uzgajanju ove kulture u regionu, danas je turistički centar a ujedno i vazdušna banja. Leži na obroncima planine Šejtan sofra (đavolja trpeza)u zapadnoj Turskoj (regija Ajvalik), na Egejskom priobalju, nasuprot grčkom ostrvu Lesvos. Oblast Ajvalik karakteriše zaliv i arhipelag koji osim najvećeg Lezbosa čine još 22 atraktivna ostrva. Čitava oblast Ajvalik je pod zaštitom države i leži na istoj geografskoj širini kao i Meteori i Larisa u Grčkoj. Naselje su osnovali Rimljani, a kroz istoriju su se smenjivali vladari i uprave. Zahvaljujući izuzetno povoljnom geografskom položaju i prirodnom zaklonu ovde su utočište pronalazili i gusari. U Sarimsakliju je živeo znatan broj Grka, sve do 1922 godine kada je Grčko-turskim sporazumom o razmeni stanovništva, Mustafa Kemal paša Ataturk vratio grad Turskoj, Grci odlaze i u njega dolaze Turci sa Krita i Egejske Makedonije.
Sarimsakli je nama najbliže tursko letovalište, od Beograda je udaljen oko 1200 km. pravcem preko Sofije, Plovdiva, Svilengrada, i Andrejeva. Od glavnog grada Turske, Istanbula, Sarimsakli je udaljen oko 300 km juzno.
Čuven je po jednoj od najboljih i najdužih plaža na Egejskom moru, dugoj oko 7, 5 km, po svežem i prijatnom vazduhu koji dopire iz obližnjih borovih šuma, zasadima maslina, smokava i uzgoju vinove loze.
Zbog vlažnosti vazduha od samo 0, 5 % Svetska zdravstvena organizacija je Sarimsakli uvrstila u listu za vazdušnih banja. Po blagotvornosti i efikasnosti banja je prva u Evropi a druga u svetu jer boravak od 21 dana u Sarimsakliju onima sa disajnim tegobama omogućuje spokojnu jesen i zimu
Sarimsakli je u više navrata naseljavalo stanovništvo iz naših krajeva (prvi talas pre jednog veka, poslednji pred Drigi svetski rat)pa je danas preko 80% meštana „naše gore list“. koji razumeju i služe se srpskim jezikom.

3195 views
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail